Tradicionalno, VK Jadran svake godine organizira dvije regate: Kvarnersku regatu, koja je ujedno i regata Veslačkoga kupa “Miljenko Finderle”, te regatu škole veslanja.

Testiranja na ergometrima, do tada regionalno natjecanje, najprije smo učinili nacionalnim, a potom i natjecanjem međunarodne razine – Croatia Indoor – Rijeka.

Sve je započelo za vrijeme pripreme natjecanja 2015. godine. Tijekom sastanka “regatnog” odbora, netko je rekao da je na naše, tada lokano natjecanje ergometara nemogu će dovesti već etablirane veslače – braću Sinković i ostale hrvatske reprezentativce. Dva mjeseca kasnije, u ožujku, svi su bili u Rijeci, na Kantridi, u dvorani “3. maj”.

Sve ostalo je povijest.

Poznata lica u dvorani Zamet


Početak je bio skroman, i po broju natjecatelja, i po broju gledatelja, i po medijskom praćenju.

Ali, već 2017. godine bili smo “prisiljeni” na selidbu u veći i primjereniji prostor, sportsku dvoranu Zamet, gdje se natjecanje održava i danas. Format natjecanja je inicijalno bio vrlo veslački, prisutni su bili samo registrirani veslači, kojima je to bio prvi kriterijski nastup u sezoni za sastav hrvatske i slovenske reprezentacije.

S vremenom, zbog sve većeg interesa, uključivali su se i studenti, građani, ljudi koji ergometar doživljavaju kao cjelogodišnju aktivnost u gymu ili svojoj garaži. Croatia Indoor – Rijeka jedno je od rijetkih natjecanja na kojem se za osvojeno četvrto mjesto dodjeljuje drvena medalja, a od 2019. dio natjecanja je i atraktivna trka štafeta 4 x 500m.

Tehnička razina organizacije se iz godine u godinu unaprjeđuje, stavlja na kušnju i nas kao organizatora, prilagođava se sve većem broju natjecatelja (rekord 2019.: 502 natjecatelja iz pet zemalja) i gledatelja, koji aktivno na wall screenu prate svaku trku.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći veslača i prijatelja veslanja, koji pomažu u svakom segmentu organizacije, a naša posebna zahvalnost ide IT i sektoru elektronike, čiji stručnjaci doslovno gube noći, pripremajući sustav ergometara uoči natjecanja.

Martin Sinković – najbolje vrijeme 5:45,5


Uz VK Jadran, i Hrvatski veslački savez danas je suorganizator natjecanja, koje nosi naziv Otvoreno prvenstvo Hrvatske – Croatia Indoor – Rijeka.

Zahvaljujući tom natjecanju, VK Jadran i grad Rijeka sve su prepoznatljiviji u međunarodnome veslačkome svijetu, a svjetska veslačka federacija, FISA, uvrštava Croatia Indoor u svoj kalendar od 2015. godine. Unatoč pandemiji koronavirusa, natjecanje je održano i 2020., 2021. i 2022. godine.

Andrej Smilović

2016. olimpijci na Zametu
2017. Iztok Cop sudionik 6 olimpijskih igara
Pescecan